GARDEN

& Outside Architecture

Wat doet een tuin ontwerper

Inspireren I visie I intermediair

Een tuinontwerper creëert tuinen die zowel functioneel als decoratief zijn. We starten met een adviesgesprek om alle wensen in kaart te brengen. Na het inspecteren van de locatie gaan we samen met de klant plannen smeden, brainstormen en schetsen, ondersteund door een gedetailleerde plattegrond met de afmetingen van het perceel.

Een ontwerp omvat diverse “zones” voor beplanting, terrassen en meer. In overleg met de klant en de hovenier die het project zal uitvoeren, selecteren we samen de planten. Op basis van criteria zoals grootte, kleur, klimaat, seizoensinvloeden en uiteraard alle wensen presenteren wij een aantrekkelijk voorstel.

Daarnaast bieden wij voorzieningen zoals schuttingen, waterpartijen, veranda’s en tuinhuisjes. De tuinontwerper beperkt zich niet alleen tot het ontwerp; indien nodig kunnen we ook een team coördineren om het tuinproject te voltooien. Dit omvat het beheer van de bouwwerkzaamheden, planning en budgettering, voor het geval de klant deze verantwoordelijkheden niet zelf wil dragen. Wij kunnen alle wensen volledig of gedeeltelijk voor onze rekening nemen, en we zijn zeer flexibel.

Welke keuzes bepalen de kosten voor een tuinontwerp?

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een tuinontwerp? De 32lux tuinontwerper kan werken met een strikt vooraf overeengekomen maximumbudget, of we kunnen ideeën aanreiken op basis van verschillende budgetmogelijkheden. Het is ook gebruikelijk om in fasen aan een tuin te werken naarmate de tuin zich ontwikkelt.

Zolang er een solide, algemene reeks ontwerpen en plannen is, kan het budget binnen enkele jaren worden opgesplitst in kleinere, meer betaalbare bedragen.

Een goed doordachte en aangelegde tuin voegt doorgaans tussen de 5 en 15% toe aan de waarde van de woning, en zelfs meer na enkele jaren. Hoe verder ontwikkeld de tuin is, hoe meer waarde deze aan het huis zal toevoegen. Het ontwerpen van een nieuwe tuin is daarom een waardevolle investering, naast het plezier dat het met zich meebrengt. Het hanteren van een budget dat gelijk is aan of lager dan 5 tot 10% van de waarde van de woning is dus een verstandig en realistisch uitgangspunt.

Type tuin ontwerp

In de gebruikelijke gang van zaken komen we bij de klant thuis, nemen de tuin onder de loep, maken foto’s en bespreken voorkeuren met betrekking tot planten, tuinonderhoud, budget, enzovoort. 32lux creëert vervolgens een bovenaanzichtstekening (2D) op schaal op basis van de specificaties en de verstrekte plattegrond met afmetingen.

Diverse factoren kunnen van invloed zijn op het budget. Hoe meer tuinwerk en constructies (bijv. schuttingen of vijvers) worden ingezet, hoe hoger de kosten zullen zijn. Dit hangt eveneens af van de algemene kwaliteit, inclusief materiaalkeuze en het vakmanschap/vaardigheidsniveau van de aannemer. Het is ook belangrijk rekening te houden met de staat van het terrein (een tuin met veel water kost gemiddeld 50% meer) en de toegankelijkheid (sommige tijdbesparende machines kunnen mogelijk niet worden gebruikt vanwege beperkte toegang).

Afmeting van de tuin

Een ruwe schatting van het budget kan ook worden gemaakt op basis van het aantal vierkante meters. Over het algemeen geldt een richtlijn van €100 – €150 per vierkante meter voor een aangelegde tuin. Indien de focus van de klant vooral ligt op beplanting, kunnen de kosten dalen tot ongeveer €50 per vierkante meter.

Beplantings plan

32lux voorziet u van advies over beplanting aan de hand van een beplantingsplan. Afhankelijk van de werkwijze van de ontwerper en uiteraard de wensen, kan hij samen met de klant digitaal zoeken, suggesties doen en assisteren bij het vinden van materialen en meubels. Wij kunnen een digitaal en visueel voorstel presenteren om het zo helder en inzichtelijk mogelijk te maken. Van daaruit kunnen wij suggesties doen voor een aannemer of professionele tuinman om het fysieke werk uit te voeren. Dit omvat het uitgraven van een bestaande tuin, het aanleggen van terrassen en zorgdragen voor het plaatsen van de geselecteerde planten.

Prijs indicatie

Een tuinontwerper kan een ontwerp maken voor een kleine tuin tot 100 m2 tegen een prijs van ongeveer € 200,-. Naarmate de tuin groter is, zal de prijs toenemen. U heeft de keuze uit een 2D-ontwerp met plattegrond, een plattegrond met beplanting en uitleg, plus eventueel een fotobewerking in 3D. De kosten zijn als volgt samengevat:

Gemiddelde prijs voor een tuinontwerp incl. btw:

  • Ontwerp tuin tot 100 m2: € 200 – € 500 2D
  • Tuinafmeting 100 m2 – 200 m2: € 500 – € 600
  • Tuinafmeting 200 m2 – 400 m2: € 650 – € 750
  • Ontwerp tuin 400 m2 – 800 m2: € 800 – € 900
  • Ontwerp tuin 800 m2 – 1000 m2: € 900 – € 1000, enz.
  • Beplantingsplan: +50% van de totale ontwerpkosten
  • 3D-fotobewerking: +50% van de totale ontwerpkosten

OP EEN RIJTJE

PROJECTEN

Project Valkenswaard

Project Beethovenlaan

Project Kouwenberg

A NEW LIGHT ON DESIGN